Tags

Az Ady Endre Általános Iskola újságját Dókáné Bodor Magdolna tanárnő vezetésével a diákok szerkesztették és írták 1978 és 1987, majd 1998 és 2012 között. Dókáné Bodor Magdolna a humán munkaközösség vezetőjeként lelkiismeretesen és kitartóan dolgozott azért, hogy tanítványaival a magyar kultúrát megszerettesse. Pedagógusi munkássága és szerkesztői tevékenysége elismeréseképpen 2009-ben Gyál Város Közművelődési Díját is átvehette.

A Kaleidoszkóp története a főszerkesztő visszaemlékezései alapján:

“A Kaleidoszkóp a gyáli Ady Endre Általános Iskola kulturális folyóirata. Jellegének megfelelően elsősorban irodalmi alkotásokat: verseket, elbeszéléseket, történeteket, élménybeszámolókat, riportokat, interjúkat tartalmaz. Az újság legnagyobb értéke, hogy gyerekek írják minden sorát. A lap szerkesztői is tanulók, az egyetlen felnőtt, aki az egész munkát összefogja, irányítja, Dókáné Bodor Magdolna, az iskola magyar szakos tanára, és egyúttal az újságot kiadó szakkör vezetője.

A Kaleidoszkóp tartalmát is a gyerekek határozzák meg. Így az újságban mindig szerepet kapnak a tanulókat éppen foglalkoztató témák, illetve az iskolai élet aktuális eseményei. Ugyancsak tanulói igényt elégít ki a viccgyûjtemény, rejtvény és a sok-sok eredménylista. A gyerekek szeretik a Kaleidoszkópot, ezt bizonyítja, hogy az 580 fõs iskolában 400 darab újságot adunk el rendszeresen.

A Kaleidoszkóp igen komoly múlttal, előtörténettel rendelkezik. “Előző életében” 1978. november — 1987. június között jelent meg. Ebben az időben a településnek ez volt az egyetlen újságja. Az akkori technikának megfelelően írógép és stencil segítségével, fénymásolással készült. Az újságírásban részt vett a többi gyáli általános iskola tanulója is. Az ifjú szerkesztőgárda szombatonként újságíró tanfolyamra járt, és nyáron többször volt újságíró táborban. Az akkori tehetséges gyerekek ma legalább harmincéves fiatalok, vannak köztük magyartanárok, és többen írnak, illetve újságot szerkesztenek. Például Dóka Péter a Móra Könyvkiadó szerkesztője és két ifjúsági könyv (Az ellopott zsiráf és a Hogyan lettem médiasztár?) szerzője.

1998-ban újból indult az iskolaújság. Azóta évente 2-3 szám jelenik meg. A megjelenésben természetesen döntõ szerepe van az anyagiaknak. A teljes anyagi fedezetet az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. biztosítja. A Kaleidoszkóp iskolaújság A/4-es formátumú. A borítólap és néhány oldal ma már színes. A tanulók által készített rajzok, fényképek is találhatók benne. A szerkesztés számítógépes újságíró programmal történik. Munkánk elismeréseként a DUE (Diákújságírók Országos Egyesülete) 1999/2000. évi országos pályázatán — Az év diákújságja kategóriában – különdíjban részesültünk. 2003-ban szintén a DUE országos diákújság pályázatán II. helyezést értünk el. 2005-ben elnyertük a MÚOSZ Gazdasági Újságíró Díjat. 2007-ben a DUE Országos Diákmédia pályázatán szintén II. helyezést értünk el, vagyis mi lettünk az ország második legjobb diákújságja! 2008-ban szerkesztőségünk egyik tagja, Podina Ivett a DUE országos pályázatán I. helyezést ért el, vagyis ő lett “Az év diákújságírója”! Nagyon büszkék vagyunk rá!

Tevékenységünk nem korlátozódik csak az iskola területére. Rendszeresen látogatjuk a DUE rendezvényeit. Ezek közül a legvonzóbb az áprilisi egész napos Sajtófesztivál. Ezen kívül kialakítottunk már saját hagyományokat is: meghívjuk volt tanítványainkat, karácsonyi ünnepséget tartunk, moziba, színházba, kirándulni járunk. Újságunk minden tanévben megjelenik.”

Forrás: http://www.ady-gyal.hu/blog/kaleidoszk%C3%B3p-r%C3%B6vid-t%C3%B6rt%C3%A9nete

“S hogy mennyire hálásak az ifjak, annak példájául egy kedves és megható színpadi gesztus szolgált. Dókáné Bodor Magdolnát, a gyáli Ady Endre Általános Iskola pedagógusát tudta nélkül nevezték a DUE Országos Sajtófesztiválon a legjobb felkészítő tanár kategóriában ifjú tanítványai – és ő lett a kategória befutója. Elismerését könnyek és ölelések között vette át. Szép és emlékezetes pillanat volt.” (forrás)